Language
destinations

Villach

Južni austrijski karnevalski grad

Otkrijte Villach

Drugi najveći grad u Koruškoj na rijeci Dravi bio je povijesno važno čvorište između Alpa i južne Austrije. Iako nije baš slikovit grad, Villach je živ grad u kojem je lijepo živjeti s karnevalom koji se emitira na javnoj televiziji svake godine. Također ima korijene u rimskom razdoblju, kada se zvao Santicum. Zbog svoje je lokacije savršena baza iz koje možete istraživati spektakularnu regiju Alpe-Jadran i mnoga vrhunska skijališta u tom području.

Što raditi

Muzeji

Ako želite saznati više o povijesti Villacha, obavezno posjetite Gradski muzej u Villachu. Taj muzej pokriva lokalnu povijest, srednjovjekovnu umjetnost i arheologiju, a povremeno ima i posebne izložbe.

Reljef Von Kärnten veliki je reljefni model Koruške. Nalazi se u parku Schiller južno od starog grada. Nakon istraživanja cijele regije na ovom modelu poželjet ćete je istražiti i u stvarnom svijetu.

Ljubitelji automobila cijenit će Automobilski muzej u Villachu. Muzej koji se nalazi 3 km izvan grada fokusiran je na ikone svakodnevnih automobila, kao što su BMW Isetta, Fiat Topolino i više od 200 drugih. Ako želite posjetiti muzej, sjednite na autobus 5179 od željezničkog kolodvora do Zauchena (stanica Bundestrasse).

Vjerske znamenitosti

U Villachu se nalazi nekoliko lijepih starih crkvi, ali najimpresivnija je crkva Svetog križa. Ova koraljno ružičasta zgrada izgrađena je u 18. stoljeću i popularna je kod ljubitelja fotografije. Atraktivni interijer crkve uključuje krasne freske na svodovima koje su dodane 1960-ih.

Župna crkva svetog Jakova trobrodna je gotička crkva. Prekrasni barokni natkriveni oltar ističe se u interijeru s velikim gotičkim raspelom uz veliku baroknu fresku svetog Kristofora. Neki od najstarijih artefakata koji se tu nalaze su kamena propovjedaonica iz 1555. i gotička sjedala kora i krstionica iz 1464. Uspnite se na crkveni toranj i uživajte u čarobnom pogledu na grad.

Župna crkva svetog Martina s baroknim visokim oltarom i kasnogotičkom Madonom i župna crkva svetog Križa s neobičnom trokatnom fasadom također su vrijedne spomena i posjeta.

Dvorci i zoološki vrtovi

Između Osojskog jezera i Villacha nalaze se ostaci dvorca Landskron u kojem možete gledati 40-minutni spektakl s orlovima, Adler Flugschau. Tu se nalazi i zoološki vrt Affenberg – u ovoj zabavnoj obiteljskoj atrakciji možete uživati kao dio informativne ture s vodičem. Naučite nešto o majmunima koji se čuvaju ovdje, kakvu skrb trebaju i igrajte se s njima.

Posjetite zoološki vrt Rosegg i pogledajte brojne kolekcije egzotičnih i domaćih životinja prije nego što se upustite u zabavne aktivnosti poput labirinta i pustolovnog igrališta.

Još jedan dvorac koji vrijedi istražiti je dvorac Finkelstein iz 12. stoljeća koji gleda na obližnje jezero Faak. Skoro potpuno u ruševinama, ova stara utvrda služi kao izvrsna pozadina za Burgarenu, prekrasan amfiteatar koji služi za koncerte i kazališne predstave.

Jezera

Jezero Faak samo je 7 km jugoistočno od Villacha u podnožju planine Mittagskogel. Poznato je po kristalno čistoj tirkiznoj vodi koja se odlijeva u rijeku Gail. Motorni brodovi nisu dopušteni na jezeru, pa je savršeno za vožnje kajakom i kanuom, ribolov, jedrenje i jedrenje na daski. Bavite se nekom od popularnih aktivnosti oko jezera kao što su jahanje na konjima, penjanje, bicikliranje i hodanje, ili se sunčajte na obali tijekom ljeta.

Još jedna lijepa vodena površina koju vrijedi posjetiti je Osojsko jezero. Samo 10 km sjeveroistočno od Villacha, ovo jezero okruženo je pošumljenim brežuljcima i planinskim vrhovima, a već je dugo popularno mjesto za odmor. Veslajte, skijajte na vodi, jedrite i jedrite na daski na jezeru, ili istražite lokalno područje pješice ili na biciklu. Posjetite brojna stara sela i uživajte u dobroj hrani dok ste tamo.

Događaji

Ako želite otkriti koje vrste ptica žive blizu Villacha, možete gledati ptice na livadi Moor. Proći ćete pored osmatračnice na ovom kratkom putu, pa se popnite i pogledajte svoje okruženje. Uz malo sreće opazit ćete rijetke vodomare.

Najbolji restorani

Ako želite probati lokalnu hranu, možete posjetiti Romantik Restaurant Post – restoran poslužuje dobro pripremljene regionalne specijalitete u udobnoj i intimnoj atmosferi. Ako vas zanima međunarodna kuhinja, obavezno posjetite Stern. Tu je specijalitet odrezak koji ćete dobiti nakon što ispunite list jelovnika.

Najbolja mjesta za spavanje

Villach nudi niz različitih smještaja – samo morate znati kako želite provoditi noći u gradu.

Hostel

Centar Villacha je na 10 minuta hoda od pansiona Jugend- und Familiengästehaus, koji ima jednostavno namještene sobe. Dostupan je doručak i polupansion, a uz nadoplatu možete koristiti saunu.

VIŠE O HOSTELU

B&B

Pansion Popotnik nalazi se u centru sela Maria Gail, 3 km od centra Villacha, 15 minuta vožnje od skijališta Gerlitz i 5 minuta vožnje od jezera Faak. Wi-Fi i privatni parking dostupni su besplatno.

VIŠE O B&B SMJEŠTAJU

Hotel

Hotel Goldenes Lamm nalazi se točno na glavnom trgu u centru Villacha. Ima besplatni parking i besplatni pristup Wi-Fi mreži u cijeloj zgradi.

VIŠE O HOTELU

Kretanje po gradu

Villach se nalazi na samo 30 minuta vožnje (ili sat vremena vlakom) od Zračne luke Klagenfurt. Budući da je to prilično mali grad, lako ga možete proći pješice ili unajmiti bicikl. Taksiji se nalaze blizu željezničkog kolodvora i u centru grada. Također se možete voziti autobusom. Karta u jednom smjeru košta 2,10 eura, ali možete uzeti dnevnu kartu koja košta 4,80 eura ili tjednu kartu za 14,50 eura.

Autobusne rute od i do Villacha

Rute Stanice
Od Villacha do Ljubljane Villach – Bled – Ljubljana
Od Ljubljane do Villacha Ljubljana– Bled – Villach 
Od Pule do Münchena Pula –Rovinj – Poreč – Novigrad – Umag – GP Kaštel (border crossing) – Trieste – Ljubljana – Bled – Villach – Salzburg – Munich
Od Umaga do Münchena Umag – GP Kaštel (border crossing) – Trieste – Ljubljana – Bled – Villach – Salzburg – Munich
Od Stuttgarta do Ljubljane Stuttgart – Ulm – Augsburg – Munich – Salzburg – Villach – Bled – Ljubljana
Od Salzburga do Pule Salzburg  – Villach  –  Bled – LjubljanaTrieste – GP Kaštel (border crossing)  – Umag – Novigrad – Poreč – Rovinj – Pula
Od Salzburga do Ljubljane Salzburg  – Villach  –  Bled – Ljubljana
Od Pule do Salzburga Pula –Rovinj – Poreč – Novigrad – Umag – GP Kaštel (border crossing) – Trieste – Ljubljana– Bled – Villach  – Salzburg
Od Pule do Frankfurta Pula –Rovinj – Poreč – Novigrad – Umag – GP Kaštel (border crossing) – Trieste – Ljubljana– Bled – Villach – Salzburg –Munich – Augsburg – Ulm – Stuttgart – Karlsruhe – Mannheim –  Frankfurt Airport – Frankfurt
Od Poreča do Münchena Poreč – Novigrad – Umag – GP Kaštel (border crossing) – Trieste – Ljubljana – Bled – Villach – Salzburg – Munich
Od Münchena do Umaga Munich – Salzburg – Villach – Bled – Ljubljana – Trieste– GP Kaštel (border crossing)  – Umag
Od Münchena do Pule Munich – Salzburg – Villach – Bled – Ljubljana – Trieste– GP Kaštel (border crossing)  – Umag – Novigrad – Poreč – Rovinj – Pula
Od Münchena do Poreča Munich – Salzburg – Villach – Bled – Ljubljana – Trieste– GP Kaštel (border crossing)  – Umag – Novigrad – Poreč
Od Münchena do Ljubljane Munich – Salzburg – Villach – Bled – Ljubljana 
Od Ljubljane do Stuttgarta Ljubljana – Bled – Villach – Salzburg – Munich – Augsburg – Ulm – Stuttgart
Od Ljubljane do Salzburga Ljubljana – Bled – Villach – Salzburg
Od Ljubljane do Münchena Ljubljana– Bled – Villach – Salzburg –Munich
Od Ljubljane do Frankfurta Ljubljana Bled – Villach – Salzburg – Munich – Augsburg – Ulm – Stuttgart – Karlsruhe – Mannheim –  Frankfurt Airport – Frankfurt
Od Frankfurta do Pule Frankfurt –  Frankfurt Airport – Mannheim – Karlsruhe – Stuttgart – Ulm – Augsburg –  Munich –  Salzburg  – Villach –  Bled – Ljubljana – Trieste – GP Kaštel (border crossing)  – Umag – Novigrad – Poreč – Rovinj – Pula
Od Frankfurta do Ljubljane Frankfurt –  Frankfurt Airport – Mannheim – Karlsruhe – Stuttgart – Ulm – Augsburg –  Munich –  Salzburg  – Villach –  Bled – Ljubljana