Language
destinations

Venecija

Talijanska ljubavna priča koja tone

Otkrijte Venecija

Grad mramornih palača izgrađen u laguni, naočale, cipele na platformu, haljine bez korzeta – Venecija je uvijek bila grad pun prkosa. Iako se doima malom, Venecija je zapravo ogromna. Grad zna organizirati kraljevsku gozbu, kako je francuski kralj Henrik III jednom saznao kada se suočio s više od tisuću jela. Danas su takve gozbe dostupne u minijaturi tijekom happy houra, kada barovi imaju bogatu ponudu venecijanskih zalogaja, cichetija.

Mnogo je stvari koje možete otkriti u Veneciji, od povijesnih lokaliteta i umjetničkih blaga do različitih otoka i kanala – odvojite koliko je god vremena potrebno da istražite cijelu Veneciju.

Što raditi

Muzeji

Više od dva tuceta muzeja nalazi se u Veneciji, a svaki od njih ima svoju priču. Duždeva palača ponosno stoji na rivi. Mogli biste pomisliti da to nije baš očigledno mjesto za političko i administrativno sjedište velike republike, ali s obzirom da je Venecija sinonim za prkos, to sigurno ima smisla. Iza otmjenih kolonada i geometrijske fasade leže velike državničke sobe, privatne sobe dužda i veliki kompleks komora vijeća, sudova i zatvora.

Nakon što je izgubila oca na Titanicu, nasljednica Peggy Guggenheim postala je jedna od najvećih kolekcionara umjetnosti 20. stoljeća. Njezin dom na obali kanala čuva njezinu kolekciju umjetnosti nadrealizma, futurizma i apstraktnog ekspresionizma.

Galerija Giorgio Franchetti alla Ca’ d’Oro nalazi se u jednoj od najveličanstvenijih zgrada na Canalu Grande. Pepeo baruna Franchettija pokopan je ispod antičkog purpurnog stupa od porfira u otvorenom dvorištu na donjem katu. Dok se divite umjetnosti, izađite na velike balkone i uživajte u ljepoti pogleda na Canal Grande uokviren gotičkim arkadama pa snimite koju fotografiju.

Muzej Ebraico istražuje povijest židovske zajednice u Veneciji i prikazuje njezin doprinos ne samo venecijanskoj, ali i talijanskoj i svjetskoj povijesti.

Vjerske znamenitosti

Venecija je grad ukrašen divnim vjerskim znamenitostima na svakom kutu – skriva više od 40 crkvi i pet sinagoga.

Bazilika Uznesenja Svete Marije stoji još od 7. stoljeća. Pogledajte naprijed kada uđete u baziliku i divite se zlatnom prikazu zagrobnog života među svecima i Blaženom Djevicom Marijom s djetetom ili im okrenite leđa i suočite se s vragom koji likuje nad izgubljenim dušama u sceni iz Sudnjeg dana.

Crkva Svete Marije od čuda izgrađena je u 15. stoljeću nakon što je ikona Madone Nicola di Pietra čudesno počela plakati u vanjskom svetištu.

Crkva Svete Marije od voćnjaka i dalje je jedna od najbolje čuvanih tajni Venecije – to je župna crkva renesansnog slikara Tintoretta, koji je pokopan u kapeli desno od oltara.

Sinagoga Canton izgrađena je u 16. stoljeću, a njezini pozlaćeni rokoko interijeri dodani su dva stoljeća kasnije. Ova sinagoga iznimna je u Europi jer ima osam šarmantnih krajolika inspiriranih biblijskim prispodobama. Skriva se iza muzeja Ebraico, a možete ući u nju s vodičem kroz muzej.

Sinagoga Tedesca duhovni je dom zajednice Aškenaza Venecije od 16. stoljeća. U nju možete ući s vodičem iz muzeja Ebraico.

Događaji

Mnogi se događaji odvijaju u Veneciji, ali najpoznatiji je karneval. Uronjen je u povijesti, šarmu i tradiciji. Tijekom deset dana karnevala Venecija je košnica zabave, od uličnih zabavljača do velikih predstava na pozornici.

Regata Storica jedan je od najspektakularnijih, slikovitijih i dirljivih događaja venecijanskog života. Gledajte kako vas prolaze slikovite brodice.

Najbolji restorani

Brojni različiti restorani nalaze se u Veneciji. Ako želite probati lokalnu i venecijansku hranu, posjetite restoran Salvmeria. Ako biste htjeli nešto što nije lokalno, restoran Riviera u ponudi ima izuzetna talijanska jela. Posjetite povijesnu venecijansku pekarnicu-kafić Pasticceria Dal Mas i probajte svježe toplo pecivo ili kušajte sladoled u slastičarnici Suso. Ako se zaželite bliskoistočne hrane, posjetite restoran Gibran koji u ponudi ima kvalitetna libanonska jela.

Najbolja mjesta za spavanje

Venecija nudi niz različitih smještaja – samo morate znati kako želite provoditi noći u gradu.

Hostel

Na 280 metara od muzeja galerije Akademije Casa Accademia nudi smještaj u Veneciji. Objekt ima terasu i zajednički salon.

VIŠE O HOSTELU

B&B

Kuća Bianca Cappello s terasom i zajedničkim salonom nalazi se u Veneciji ne daleko od palače Ca’ d’Oro i mosta Rialto. Uključen je besplatni Wi-Fi.

VIŠE O B&B SMJEŠTAJU

Hotel

Na privatnom otoku u venecijanskoj laguni nalazi se JW Marriott Venice Resort & Spa, odmorište s 5 zvjezdica sa spa centrom, vanjskim bazenom i 4 restorana. Sadržaji na prostoru hotela JW Marriot Venice uključuju bujne vrtove, bazen na krovu s ležaljkama i crkvu iz 19. stoljeća.

VIŠE O HOTELU

Kretanje po gradu

Budući da se Venecija nalazi na malim otocima u laguni, voda igra ključnu ulogu u prijevozu. Kojim god putem došli, posljednji dio putovanja prehodat ćete od najbližeg trajekta ili brodice, željezničkog kolodvora ili parkirne garaže. Venecija je jedini pješački grad na svijetu, pa ako se želite kretati malo brže po gradu, morat ćete sjesti na vaporetti (trajekt) koji vozi većim kanalima. Vožnja trajektom obično košta 7 eura. Postoje i druge dostupne verzije, uključujući one s popustom za mlađe od 29 godina. Trajekti posluju na povjerenje, što znači da se od vas očekuje da potvrdite svoju kartu na stanici prije ukrcaja.

Autobusne rute od i do Venecije

Rute Stanice
Povratni prijevoz od Ljubljane do Zračne luke Venecija Ljubljana – Dolgi most Ljubljana – Šempeter – Venice Airport – Šempeter – Dolgi most Ljubljana – Ljubljana 
Od Venecije do Ljubljane Venice (Tronchetto) – Venice Mestre (train station) – Venice (Airport VCE) – Šempeter – Dolgi most Ljubljana – Ljubljana 
Od Ljubljane do Venecije Ljubljana  – Dolgi most Ljubljana – Šempeter – Venecija (Zračna luka SE) – Venecija Mestre (željeznički kolodvor) – Venecija(Tronchetto)