Language
destinations

Umag

Grad sportova

Otkrijte Umag

Ljupki slikovit grad koji se nalazi na sjeverozapadnoj obali Istre naselili su antički rimski plemići. Danas je Umag ulaz Hrvatske u Europu. Prvo izgrađen na malom otoku koji je kasnije spojen s kopnom, ovaj mali grad-luka sada je poznat kao istarski sportski centar jer privlači brojne vrhunske svjetske tenisače. Pokušajte zamisliti da ste rimski plemić ili plemkinja dok šetate uskim ulicama Umaga i uživate u antičkoj arhitekturi. Ljepota ovog grada ukrast će vaše srce i zaigrati vašu maštu.

Što raditi

Povijesna mjesta

Venecijanske kuće krase staru jezgru Umaga. Dio starih gradskih zidina i utvrda je očuvan, kao i barokne i renesansne crkve i zgrade. Umag ima nekoliko povijesnih mjesta, npr. crkva svete Marije, crkva Uznesenja Djevice Marije i crkva svetog Pelegrina. Ljubitelji umjetnosti i osobe koje žele saznati više o gradskoj povijesti i kulturi trebaju posjetiti dvije galerije u Umagu: galeriju Marin i galeriju Dante Marino Cettina.

Devet kilometara od Umaga leži Savudrija, najzapadnija točka Hrvatske. Najpoznatija je po svome svjetioniku, koji je najstariji aktivni svjetionik na Jadranskom moru i prvi svjetionik na svijetu koji je za rasvjetu koristio plin dobiven destilacijom ugljena. Priča o gradnji svjetionika također je priča o kobnoj ljubavi austrijskog grofa Metternicha. Dok ste tamo, okupajte se na šljunčanoj plaži samo trideset metara od svjetionika i uživajte u ljepoti Jadranskog mora.

Događaji

Mnogi se događaji odvijaju u Umagu svake godine, a najpoznatiji je teniski turnir ATP Croatia Open koji privlači najbolje igrače i ljubitelje tenisa iz cijeloga svijeta. Ljubitelji kazališta uživat će u Međunarodnom festivalu komornog teatra koji se naziva i Zlatni lav. Međunarodni festival orgulja, poznat i kao Organum Histriae Umag i Međunarodni orguljaški natječaj zainterestirat će ljubitelje klasične glazbe i posebno orgulja. Ako volite književnost, Međunarodni književni simpozij savršen je za vas, a ako vas zanima i znanost, obavezno posjetite književne i znanstvene susrete Forum Tomizza.

Tu su i tradicionalne lokalne svečanosti sa zabavama koje traju do prvih zraka sunca sljedećeg dana, kada antičke ulice ožive pune mladenačke energije. U župnoj crkvi i na Trgu slobode održavaju se mirni koncerti klasične glazbe. Ako uživate u velikim zabavama s glazbom DJ-a, onda je za vas Sea Star Festival.

Plaže

Mnoge lijepe plaže krase obalu Umaga, od pješčanih i kamenitih do popločanih i šljunčanih. Stvarno postoji plaža za svaki tip osobe. Plaža Osmica nalazi se samo 2 km od centra Umaga i idealna je za obitelji s djecom. More je vrlo plitko s lakim ulazom, lijepim zelenilom koje pruža hlad na vruće ljetne dane i bazenom za djecu sa zabavnim piratskim brodom u blizini. Sportske osobe sigurno će uživati u vremenu na plaži Polynesia. Ona je podijeljena na šljunčane, popločane i kamenite dijelove, a postoje mnogi sportski tereni, npr. za odbojku na pijesku, Umag Tennis Academy, centar za sportove u vodi i igralište za djecu.

Najbolji restorani

Neovisno o vašim kulinarskim željama, Umag ima puno toga za ponuditi. Dok ste tu, uživajte u brojnim lokalnim delicijama i specijalitetima kao što su pršut, sir, svinjski ombolo, fritule, kroštule i tartufi. Ne zaboravite probati mediteranska i lokalna riblja jela. Sva ova jela i više možete probati u brojnim restoranima i konobama kao što su Konoba RusticaKonoba Miso , Pergola i Konoba Nonol.

Najbolja mjesta za spavanje

Turizam u Umagu izvanredno se razvio. Ovisno o vrsti odmora koji preferirate, možete pronaći wellness hotele, obiteljske hotele, biciklističke hotele, kampove, pansione i drugi privatni smještaj.

Pansion

Na 500 metara od plaže i 800 metara od povijesne jezgre Umaga nalaze se apartmani Punta koji imaju besplatni Wi-Fi i parking, kao i restoran s terason i bar. Sve sobe i apartmani imaju satelitski TV i klimatizaciju.

VIŠE O PANSIONU

B&B

Na 1,2 km od autobusnog kolodvora u Umagu i 1,5 km od umaškog starog grada nalazi se B&B Carmela gdje imate smještaj s prostorom za sjedenje i TV-om. Dostupan je i besplatni Wi-Fi.

VIŠE O B&B SMJEŠTAJU

Hotel

Na par koraka od mora u odmorištu Katoro nalazi se hotel Meliá Coral koji prima isključivo odrasle goste i ima wellness centar, bazene, teretanu i besplatni Wi-Fi. Ovaj hotel sa spa centrom okružen borovima nalazi se samo 3 km od centra Umaga. Meliá ima restoran sa švedskim stolom u kojem možete pratiti kako se kuha hrana, à-la-carte mediteransku konobu, klub na plaži i bar s hranom.

VIŠE O HOTELU

Kretanje po gradu

Umag je mali grad koji možete u potpunosti vidjeti pješice. Ako se pak želite brže kretati, možete unajmiti bicikl ili auto. Ili možete pozvati taksi. Neovisno o načinu prijevoza, obavezno se zaustavite i uživajte u ljepoti grada i prirode koja ga okružuje.

Autobusne rute od i do Umaga

Rute Stanice
Od Umaga do Münchena Umag – GP Kaštel (border crossing) – Trieste – Ljubljana – Bled – Villach – Salzburg – Munich
Od Umaga do Ljubljane Umag – GP Kaštel (border crossing) – Trieste – Ljubljana 
Od Münchena do Umaga Munich– Salzburg – Villach – Bled – Ljubljana – Trieste– GP Kaštel (border crossing)  – Umag 
Od Ljubljane do Umaga Ljubljana   Trieste – GP Kaštel (border crossing)  – Umag
Od Pule do Münchena Pula –Rovinj – Poreč – Novigrad – Umag– GP Kaštel (border crossing) – Trieste – Ljubljana – Bled – Villach – Salzburg – Munich
Od Salzburga do Pule Salzburg – Villach –  Bled – Ljubljana Trieste – GP Kaštel (border crossing)  – Umag– Novigrad – Poreč – Rovinj – Pula
Od Pule do Salzburga Pula –Rovinj – Poreč – Novigrad – Umag – GP Kaštel (border crossing) – Trieste – Ljubljana  – Bled – Villach – Salzburg
Od Pule do Ljubljane Pula –Rovinj – Poreč – Novigrad – Umag – GP Kaštel (border crossing) – Trieste – Ljubljana
Od Pule do Frankfurta Pula –Rovinj – Poreč – Novigrad – Umag – GP Kaštel (border crossing) – Trieste – Ljubljana– Bled – Villach – Salzburg –Munich – Augsburg – Ulm – Stuttgart – Karlsruhe – Mannheim –  Frankfurt Airport – Frankfurt
Od Pule do Bleda Pula –Rovinj – Poreč – Novigrad – Umag – GP Kaštel (border crossing) – Trieste – Ljubljana– Bled
Od Poreča do Münchena Poreč – Novigrad – Umag – GP Kaštel (border crossing) – Trieste – Ljubljana – Bled – Villach – Salzburg – Munich
Od Poreča do Ljubljane Poreč – Novigrad – Umag – GP Kaštel (border crossing) – Trieste – Ljubljana 
Od Münchena do Pule Munich – Salzburg – Villach – Bled – Ljubljana – Trieste– GP Kaštel (border crossing)  – Umag – Novigrad – Poreč – Rovinj – Pula
Od Münchena do Poreča Munich – Salzburg – Villach – Bled – Ljubljana – Trieste– GP Kaštel (border crossing)  – Umag – Novigrad – Poreč
Od Ljubljane do Pule Ljubljana – Trieste– GP Kaštel (border crossing)  – Umag – Novigrad – Poreč – Rovinj – Pula
Od Ljubljane do Poreča Ljubljana – Trieste– GP Kaštel (border crossing)  – Umag – Novigrad – Poreč
Od Frankfurta do Pule Frankfurt –  Frankfurt Airport – Mannheim – Karlsruhe – Stuttgart – Ulm – Augsburg –  Munich –  Salzburg  – Villach –  Bled – Ljubljana – Trieste – GP Kaštel (border crossing)  – Umag – Novigrad – Poreč – Rovinj – Pula
Od Bleda do Pule Bled – Ljubljana – Trieste – GP Kaštel (border crossing)  – Umag – Novigrad – Poreč – Rovinj – Pula