Language
destinations

Trst

Očaravajući i raznolik

Otkrijte Trst

Grad koji se nalazi u blizini granice sa Slovenijom, Trst je grad koji očarava. Kao što je putopisac Jan Morris jednom rekao, grad “ne nudi nikakve nezaboravne znamenitosti, nikakve univerzalno poznate melodije, nikakvu pamtljivu kuhinju”, ali njegova uporna gracioznost i dalje inspirira kultni popis pisaca, prognanika i nepodobnika. Smješten na divljoj, krškoj visoravni i gotovo potpuno okružen Slovenijom, grad je fizički izoliran od ostatka talijanskog poluotoka. Posjetitelji počnu razmišljati o svjetlucavim secesijskim kavanama Trsta, tamnim ugodnim barovima i restoranima, pa i o buri kao o vlastitim doživljajima – nakon što dođete, nećete htjeti otići.

Što raditi

Muzeji

Mnogo je muzeja u Trstu koje možete posjetiti. Muzeji kao što su Revolterra, Muzej orijentalne umjetnosti i Lapidario Tergestino sigurno će provući ljubitelje povijesti i umjetnosti. Ako želite saznati više o Trstu, posjetite Muzej nacionalne povijesti. Ako vas zanima ljepota znanosti, istražite muzeje Immaginario Scientifico i Muzej mora. Ako volite morski život i želite saznati više o podvodnim životinjama koje žive u zaljevu Trsta, obavezno posjetite Morski akvarij. Uživajte u opuštenoj šetnji kroz 90 hektara gradskog Botaničkog vrta i uživajte u izvanrednoj biljnoj raznolikosti. Ambiciozni pisci i ljubitelji književnosti mogu posjetiti tri muzeja: Joyce, Svevo i Petrarchesco Piccolomineo. Sva tri obrađuju lijepu književnosti nastalu u Trstu.

Povijesna mjesta

Trst ima bogatu povijest koju možete doživjeti kroz brojne znamenitosti. Skrijte se u uskim srednjovjekovnim ulicama Starog grada, posjetite Austrijsku četvrt i razgledajte izvanrednu austrougarsku arhitekturu, ili istražite antičko rimsko kazalište. Tu su i dva dvorca vrijedna posjeta, San Giusto i Miramare. Uživajte u panoramskom pogledu na Trst sa zidina i kula San Giusta i u morskom povjetarcu kada posjetite dvorac Miramare. Posjetite i svjetionik Vittoria, Arco di Riccardo i Canal Grande.

Čuda prirode

Grotta Gigante jedna je od najvećih turističkih špilja u svijetu. U divovskoj dvorani nalaze se brojni stalaktiti i stalagmiti svih oblika i boja. Ponesite jaknu na 50-minutni obilazak ove čudesne špilje.

Religija

Ako vas zanima judaizam i htjeli biste posjetiti sinagogu, možete posjetiti sinagogu Trsta s vodičem. Osobama koje zanima kršćanstvo posebno će biti zanimljive crkva sv. Spiridona, crkva sv. Antonija i katedrala sv. Justa.

Zanimljivosti

Mnoge su legende povezane s Trstom, kao što je legenda Bure koja govori o klimi Trsta i dobro poznatoj buri. Dvije se legende pletu oko ruševina starog dvorca Duino – priča se da je mladi pastir odlučio sagraditi malu crkvu za Djevicu Mariju na mjestu ruševina dvorca. Druga legenda priča o plemkinji koju je pogodila strašna sudbina. Svake noći ona napušta svoje kameno tijelo na litici kako bi lutala dvorcem, tražeći sobu u kojem je bila kolijevka njezina djeteta.

Ako želite vidjeti kako su trgovine izgledale prije sto godina, obavezno posjetite Dogheria Toso. Interijer trgovine nije se mijenjao od 1906., zbog čega je šoping tu jedinstveno iskustvo.

Događaji

Svake treće nedjelje u mjesecu odvija se u getu Trsta, a na obližnjim ulicama postavlja se tržnica antikviteta. Tijekom Barcolane, najveće regate na Mediteranu koja se odvija svake druge nedjelje u listopadu, tržnica se posebno održava druge nedjelje.

Na utrci Mitteleuropean od 31. svibnja do 2. lipnja svi veliki vozači jedva čekaju visokooktanske izazove na cestama punim povijesti, kulture i ljepote, tradicionalnim elementima Furlanije-Julijske krajine. Gradovi Trst i Grado organiziraju događaj i omogućuju građanima, turistima, kolekcionarima i ljubiteljima starih automobila da se dive oldtimerima natjecatelja u veličanstvenom centru starog grada nalik velikom koralu.

Najbolji restorani

Trst nudi razne kuhinje, od međunarodne do lokalne. Dok ste tu, kušajte neko lokalno jelo, npr. caldaia, jota ili njoke. Ako ste za plodove mora, restorani Osteria SalvagenteAl Bagatto i SaluMare savršeni su za vas. Probajte talijanski sladoled u Gelateriji Soban i slastice u pekarnici Viezzoli. Ako vam se jede nešto drugo, ne brinite – još je mnogo drugih restorana s dobrom hranom koje možete otkriti.

Najbolja mjesta za spavanje

Trst nudi mnogo različitih vrsta smještaja.

Hostel

ControVento nalazi se u Trst i ima bar i besplatni Wi-Fi. Objekt se nalazi 500 metara od trga Piazza dell Unita d Italia. Objekt se nalazi u centru Trsta, 1,2 km od luke u Trstu.

VIŠE O HOSTELU

B&B

UNICA nel cuore storico di Trieste nudi smještaj u Trstu. Piazza dell Unita d’Italia na 50 metara je od objekta UNICA nel cuore storico di Trieste, a luka u Trstu udaljena je 1,5 km. Zračna luka Trst 30 km udaljena je od objekta.

VIŠE O B&B SMJEŠTAJU

Hotel

Greif Hotel Maria Theresia nalazi se u četvrti Barcola. Ima terasu s pogledom na more i spektakularnim pogledom na Tršćanski zaljev. Prostrane sobe imaju besplatni Wi-Fi.

VIŠE O HOTELU

Kretanje po gradu

Prošetajte kroz grad, sjednite na autobus ili pozovite taksi za obilazak. Autobusne karte za 1,25 eura možete kupiti na kioscima i s aparata koji se nalaze na nekim autobusnim stanicama.

Bus routes from and to Trieste

Rute Stanice
Povratni prijevoz od Ljubljane do Trsta Ljubljana – Trieste – Ljubljana
Od Pule do Münchena Pula –Rovinj – Poreč – Novigrad – Umag – GP Kaštel (border crossing) – Trieste – Ljubljana – Bled – Villach – Salzburg – Munich
Od Umaga do Münchena Umag – GP Kaštel (border crossing) – Trieste – Ljubljana– Bled – Villach – Salzburg – Munich
Od Umaga do Ljubljane Umag – GP Kaštel (border crossing) – Trieste – Ljubljana
Od Salzburga do Pule Salzburg – Villach –  Bled – Ljubljana –Trieste – GP Kaštel (border crossing)  – Umag – Novigrad – Poreč – Rovinj – Pula
Od Pule do Salzburga Pula –Rovinj – Poreč – Novigrad – Umag – GP Kaštel (border crossing) – Trieste – Ljubljana  – Bled – Villach – Salzburg
Od Pule do Ljubljane Pula –Rovinj – Poreč – Novigrad – Umag – GP Kaštel (border crossing) – Trieste – Ljubljana  
Od Pule do Frankfurta Pula –Rovinj – Poreč – Novigrad – Umag – GP Kaštel (border crossing) – Trieste – Ljubljana  – Bled – Villach – Salzburg –Munich – Augsburg – Ulm – Stuttgart – Karlsruhe – Mannheim –  Frankfurt Airport – Frankfurt
Od Pule do Bleda Pula –Rovinj – Poreč – Novigrad – Umag – GP Kaštel (border crossing) – Trieste– Ljubljana  – Bled 
Od Poreča do Münchena Poreč – Novigrad – Umag – GP Kaštel (border crossing) – Trieste– Ljubljana  – Bled – Villach – Salzburg – Munich
Od Poreča do Ljubljane Poreč – Novigrad – Umag – GP Kaštel (border crossing) – Trieste– Ljubljana  
Od Münchena do Umaga Munich – Salzburg – Villach – Bled – Ljubljana – Trieste– GP Kaštel (border crossing)  – Umag
Od Münchena do Pule Munich – Salzburg – Villach – Bled – Ljubljana – Trieste– GP Kaštel (border crossing)  – Umag – Novigrad – Poreč – Rovinj – Pula
Od Münchena do Poreča Munich – Salzburg – Villach – Bled – Ljubljana – Trieste– GP Kaštel (border crossing)  – Umag – Novigrad – Poreč
Od Ljubljane do Pule Ljubljana   Trieste– GP Kaštel (border crossing)  – Umag – Novigrad – Poreč – Rovinj – Pula
Od Ljubljane do Poreča Ljubljana   Trieste– GP Kaštel (border crossing)  – Umag – Novigrad – Poreč
Od Frankfurta do Pule Frankfurt –  Frankfurt Airport – Mannheim – Karlsruhe – Stuttgart – Ulm – Augsburg –  Munich –  Salzburg  – Villach –  Bled – Ljubljana  – Trieste– GP Kaštel (border crossing)  – Umag – Novigrad – Poreč – Rovinj – Pula
Od Bleda do Pule Bled – Ljubljana  – Trieste– GP Kaštel (border crossing)  – Umag – Novigrad – Poreč – Rovinj – Pula
Od Ljubljane do Umaga Ljubljana   Trieste– GP Kaštel (border crossing)  – Umag