Language
destinations

Stuttgart

Muzej za svačiji ukus

Otkrijte Stuttgart

Glavni grad savezne države Baden-Württemberg u vinarskoj dolini rijeke Neckar, Stuttgart je veliki grad s atmosferom malog grada – lokalci su iznimno prijateljski nastrojeni i oprostiti će vam ako ne pričate ni riječ njemačkoga. Moglo bi se reći da je pravi razlog zašto je ovaj grad tako dopadljiv zato što stanovnici dolaze iz više od 170 nacija i zajedno živo u miru. Pun parkova i zelenih brda, izvrsna kulturna scena, živa klupska scena, vinogradi u srcu grada, mineralni izvori i još mnogo toga – ukratko, ovaj grad ima sve.

Što raditi

Muzeji

Sigurno ćete pronaći barem jedan muzej savršen za vas u Stuttgartu. Ljubitelji arhitekture uživat će u imanju Weissenhof – imanje pokazuje naprednu modernu arhitekturu iz ranog 20. stoljeća i nosi estetski utisak sedamnaest istaknutih arhitekata. Najveći svjetski muzej svinja, Schweinemuseum, također se nalazi u Stuttgartu. U njemu se nalazi 50 tisuća slika, drangulija za sreću, antikviteta, stripova, kasica i planina igračaka – i sve su tematikom povezane sa svinjama. Ako želite saznati više o arhitekturi i arheologiji regije, posjetite Landesmuseum Württemberg s besplatnim ulaskom na stalnu izložbu. San svih ljubitelja automobila mora biti Muzej Porschea: obilazak s audiovodičem provest će vas kroz povijest Porschea od početaka 1948. Još jedan muzej savršen za ljubitelje automobila je Muzej Mercedes-Benza, koji će vam približiti povijest Mercedesa.

Galerije

Tri galerije nalaze se u Stuttgartu, a svaka ima svoju priču i jedinstvenu umjetnost vrijednu prikazivanja. Staatsgalerie Stuttgart čuva izložbe europske umjetnosti od 14. stoljeća do danas, kao i američke umjetnike avangarde koji su radili nakon Drugog svjetskog rata.

Kunstmuseum Stuttgart ima posebne izložbe visoke vrijednosti uz stalnu galeriju. Svjetlucava staklena kocka puna je cijenjenih radova Otta Dixa, Willija Baumeistera i Alfreda Hölzela. Posjetite kafić Cube i restoran ako želite vidjeti grad iz više perspektive.

Württembergischer Kunstverein prepoznat ćete po bakrenoj kupoli. Ako znate njemački, možete obići izložbe izazovne suvremene umjetnosti na besplatnim obilascima s vodičem u 15 sati nedjeljom.

Povijesne znamenitosti

Dvije palače još ponosno stoje u Stuttgartu kao podsjetnici na dugu povijest. Dvorac Solitude, na uzvisini iznad Stuttgarta, izgrađen je 1763. za vojvodu Karla Eugena od Württemberga kao lovačka palača i ljetna rezidencija. Trokrilni Novi dvorac ponosno stoji na državničkom trgu Schlossplatzu, a u njemu se sada nalaze ministarstva vlade savezne države.

Stiftskirche crkva je iz 15. stoljeća s romaničkim temeljima i dva nejednaka tornja. Razgledajte i upijte veličanstvenu duhovnu energiju ove evangeličke luteranske crkve.

Priroda i planetarij

Kada više ne mogu izdržati gradsku vrućinu, lokalci posjećuju Max-Eyth-See, jezero mutne vode koje je savršeno mjesto za piknike i zabavu na pedalinama na jezeru. Iako se ne može plivati u jezeru, tu je dobra biciklistička staza.

Stuttgart ima i planetarij – njegova suvremena tehnologija pokazat će vam svemirsko prostranstvo s iznimno realističnom projekcijom planeta i zviježđa i saznat ćete mnogo toga o astronomiji.

Osobe koje putuju s djecom sigurno će uživati u posjetu Zoološko-botaničkom vrtu Wilhelma, zanimljivom spoju zoološkog vrta i botaničkog parka. Posjetite farmu s domaćim životinjama, divite se okapijima i slonovima i uživajte u ljepoti rijetkih biljaka dok ste u posjetu.

Događaji

Ono najbolje od animiranog filma možete vidjeti na 26. Međunarodnom festivalu animiranog filma u Stuttgartu (Trickfilmfestival). Festival pokriva cijeli niz trenutačnog stanja na polju animiranog filma i kako se kombinira s arhitekturom, umjetnošću, dizajnom i igrama. Filmovi koji se prikazuju u kinima u centru Stuttgarta i u “Festivalskom vrtu” – neformalnom i besplatnom otvorenom kinu na Trgu palače – oduševit će svakoga.

Najbolji restorani

Stuttgart ima izvanrednu kuhinju i desetke restorana koji će vam to dokazati. Sigurno ćete tijekom boravka u Njemačkoj htjeti isprobati lokalnu kuhinju, zato je tu restoran Weinstube am Stadtgraben. Švapska hrana koja se u njemu poslužuje dugo će vam ostati u sjećanju. Ako biste htjeli probati modernu europsku kuhinju, posjetite Olivo – ali pazite, poprilično je skup.

Najbolja mjesta za spavanje

Možete pronaći različite smještaje u gradu. Samo morate znati koliko želite potrošiti.

Hostel

Hostel Alex 30 u centru Stuttgarta ima svijetle opremljene sobe i apartmane i pruža besplatni Wi-Fi u cijelom objektu kao i terasu s roštiljem. Ulica s trgovinama Königstraße udaljena je 1 km.

VIŠE O HOSTELU

B&B

U okrugu Birkach nalazi se pansion Andrea, na samo 15 minuta vožnje od centra Stuttgarta i 7 km od izložbenog centra Messe Stuttgart. U objektu je dostupan besplatan Wi-Fi.

VIŠE O B&B SMJEŠTAJU

Hotel

Steigenberger Graf Zeppelin luksuzni je hotel koji se nalazi u centru Stuttgarta u blizini ulice s trgovinama Königstraße, Glavnog kolodvora u Stuttgartu i raznih gradskih znamenitosti. Ima gurmanski restoran, krovni spa centar s besplatnim zatvorenim bazenom, besplatni Wi-Fi i zvučno izolirane sobe s TV-om s ravnim ekranom.

VIŠE O HOTELU

Kretanje po gradu

Stuttgart je dobro povezan s ostatkom svijeta Zračnom lukom Leinfelden-Echteringen, a i s ostatkom Njemačke i susjednim državama željeznicom i autocestom. Lokalni autobusi i taksiji dostupni su za prijevoz do hotela ili smještaja po dolasku.

Najbolji način kretanja po Stuttgartu je javnim prijevozom jer taksiji znaju biti poskupi. U centru se nije problem kretati pješice, ali bi vožnja bicikla mogla biti problematična zbog jakog automobilskog prometa. Za informacije o cijeni javnog prijevoza posjetite http://en.vvs.de/tickets/

Autobusne rute od i do Stuttgarta

Rute Stanice
Od Ljubljane do Stuttgarta Ljubljana  Bled – Villach – Salzburg – Munich – Augsburg – Ulm – Stuttgart
Od Ljubljane do Frankfurta Ljubljana  Bled – Villach – Salzburg – Munich – Augsburg – Ulm – Stuttgart– Karlsruhe – Mannheim –  Frankfurt Airport – Frankfurt
Od Frankfurta do Pule Frankfurt –  Frankfurt Airport – Mannheim – Karlsruhe – Stuttgart– Ulm – Augsburg –  Munich –  Salzburg  – Villach –  Bled – Ljubljana – Trieste – GP Kaštel (border crossing)  – Umag – Novigrad – Poreč – Rovinj – Pula
Od Frankfurta do Ljubljane Frankfurt –  Frankfurt Airport – Mannheim – Karlsruhe – Stuttgart– Ulm – Augsburg –  Munich –  Salzburg  – Villach –  Bled – Ljubljana
Povratni prijevoz od Ulma do Stuttgarta Ulm – Stuttgart – Ulm
Povratni prijevoz od Karlsruhea do Zračne luke Stuttgart Karlsruhe – Stuttgart Airport – Karlsruhe
Od Stuttgarta do Ljubljane Stuttgart – Ulm – Augsburg – Munich – Salzburg – Villach – Bled – Ljubljana
Od Ljubljane do Stuttgarta Ljubljana Bled – Villach – Salzburg – Munich – Augsburg – Ulm – Stuttgart
Od Pule do Frankfurta Pula –Rovinj – Poreč – Novigrad – Umag – GP Kaštel (border crossing) – Trieste – Ljubljana – Bled – Villach – Salzburg –Munich – Augsburg – Ulm – Stuttgart– Karlsruhe – Mannheim –  Frankfurt Airport – Frankfurt
Od Frankfurta do Pule Frankfurt –  Frankfurt Airport – Mannheim – Karlsruhe – Stuttgart– Ulm – Augsburg –  Munich –  Salzburg  – Villach –  Bled – Ljubljana– Trieste – GP Kaštel (border crossing)  – Umag – Novigrad – Poreč – Rovinj – Pula
Od Münchena do Frankfurta München –  Augsburg – Ulm – Stuttgart– Karlsruhe – Mannheim – Frankfurt Airport – Frankfurt
Od Ljubljane do Frankfurta Ljubljana Bled – Villach – Salzburg – Munich – Augsburg – Ulm – Stuttgart– Karlsruhe – Mannheim –  Frankfurt Airport – Frankfurt
Od Frankfurta do Pule Frankfurt –  Frankfurt Airport – Mannheim – Karlsruhe – Stuttgart – Ulm – Augsburg –  Munich –  Salzburg  – Villach –  Bled – Ljubljana– Trieste – GP Kaštel (border crossing)  – Umag – Novigrad – Poreč – Rovinj – Pula
Od Frankfurta do Münchena Frankfurt –  Frankfurt Airport – Mannheim – Karlsruhe – Stuttgart – Ulm – Augsburg – Munich
Od Frankfurta do Ljubljane Frankfurt –  Frankfurt Airport – Mannheim – Karlsruhe – Stuttgart – Ulm – Augsburg –  Munich –  Salzburg  – Villach –  Bled – Ljubljana