Language
destinations

Salzburg

Pozornica svijeta

Otkrijte Salzburg

Stari grad kao iz bajki, snoviti tornjevi, zeleni brežuljci i romantični vrtovi čine ovaj grad zaista prekrasnim. Smješten na obalama brze rijeke Salzach, u Salzburgu se nalazi živa umjetnička scena još od vremena kada je Mozart živio ovdje prije 250 godina. Dizat ćete pogled na graciozne kupole i tornjeve, impresivnu utvrdu na litici i planine iza njih dok šetate gradskim ulicama. Ako zalutate u tihe sporedne ulice, privući će vas zvukovi klasične glazbe iz otvorenih prozora. Gdje god da se nađete u Salzburgu, uvijek će vas nešto očarati.

Što raditi

Muzeji

Brojni muzeji u Salzburgu ne prikazuju samo lokalnu, već i svjetsku povijest, umjetnosti i kulturu. Osobe koje žele naučiti više o Salzburgu mogu posjetiti Salzburški muzej i Domgrabungsmuseum. Osobe koje inspirira rad Mozarta, jednog od najboljih kompozitora u cijeloj povijesti, mogu posjetiti njegovu rodnu kuću te kuću u kojoj je živio dok je bio u Salzburgu. Dommuseum riznica je blaga sakralne umjetnosti, koja će vas zasigurno odnijeti u prošlost. Ako volite prirodu, obavezno posjetite Haus der Natur. Drevne kosti dinosaura i alpski kristali, zmije i krokodili u nastambi za reptile, pirane i koraljni grebeni u akvariju, mlade ribe klauni u Kinderstubeu, znanstveni muzej u kojem se znanstvenici utrkuju s veslačkim brodicama, odradite biološki obilazak ljudskog tijela i doslovno osjetite Mozartovu glazbu tako da uđete u veliko kućište violine” – tu će svatko stvarno moći naći neku zabavnu interakciju. Otvoreni Freilichtmuseum nalazi se 21 km jugozapadno od Salzburga, koji prikazuje oko 100 izvornih austrijskih seoskih kuća. Nahranite koze, penjite se na traktore, gledajte leptire i zabavite se na velikom avanturističkom igralištu. Ako posjetite Salzburg s djecom, obavezno posjetite Spielzeugmuseum koji je pun raznih igračaka iz snova svakog djeteta. Za osobe koje su cijele godine u Božićnom duhu, Muzej Božića savršeni je par. Umjetničkim dušama svidjet će se Muzej moderne i Rupertinum.

Palače i tvrđave

Najvidljivija ikona Salzburga je 900 godina stara tvrđava na stijeni, Festung Hohensalzburg. Tu se lako provede pola dana, lutajući po zidinama za dalekosežne poglede preko gradskih tornjeva, rijeke i planina. Ova utvrda je na strmih 15 minuta hoda od centra ili je udaljena samo brzu vožnju staklenom žičarom.

Palača Residenz mjesto je dvora prinčeva-nadbiskupa sve dok Salzburg nije posao dio Habsburškog Carstva u 19. stoljeću. Uzmite audio vodič kroz bogato urešene državničke sobe.

Palača dvorca Mirabell i dalje ponosno stoji s bogatim interijerom, a izradio ju je 1606. princ-nadbiskup Wolf Dietrich kako bi zadivio svoju ljubljenu ljubavnicu. Besplatno je posjetite.

Javna umjetnost

Dok hodate ulicama Salzburga, naići ćete na brojne primjerke javne umjetnosti. Pogledajte skulpturu Sphaera, divovski zlatni globus na kojem se nalazi kip čovjeka, izvijte vrat da biste vidjeli Duh Mozarta, bacite pogled na čudni Mozart – Eine Hommage, pogledajte nebo u Sky Spaceu i potražite neonske brojeve u šumi u stablima iznad Mönchsberga.

Vjerske znamenitosti

U Salzburgu se nalaze tri majstorski izgrađene crkve vrijedne spomena. Crkvu Dreifältigkeitskirche izgradio je barokni majstor Johann Bernhard Fischer na gradskoj desnoj obali i poznata je po freski Presvetog Trojstva na kupoli.

Pravi arhitektonski dragulj, franjevačka crkva u Salzburgu ima očaravajući romanički brod, gotički kor s križno-rebrastim svodom i barokni mramorni oltar.

Crkva Kollegienkirche najveći je barokni dizajn Johanna Bernharda Fischera von Erlacha s upečatljivom fasadom s lukovima i visokim oltarskim stupovima koji simboliziraju sedam stupova mudrosti.

Događaji

Mozartov koncert uz večeru u povijesnoj baroknoj dvorani restorana St. Peter Stiftskulinarium privlači obožavatelje Mozarta na romantičnu večeru uz svijeće. Osim kulinarskih remek-djela ljubitelji glazbe uživat će u izboru poznatih melodija iz Figarova pira, Don Giovannija i Čarobne frule.

Moje pjesme, moji snovi priča je o guvernanti Mariji koja dobije naređenje da se brine za djecu udovca kapetana Von Trappa. Ona se zaljubi u kapetana i zajedno s djecom počnu pjevati kao obiteljski zbor. Moje pjesme, moji snovi igra na pozornici od 2007. Na engleskom jeziku s titlovima na raznim jezicima. trajanje: 1 sat 45 minuta Kazalište marioneta u Salzburgu “veliko” je kazalište s “malim” glumcima. Dulje od 100 godina lutke očaravaju odrasle i djecu.

Najbolji restorani

Salzburg nudi brojne kulinarske mogućnosti, i lokalne i međunarodne. Ako ste za lokalnu hranu, posjetite Zum ZirkelwirtImlauer Sky ili K+K. Ako ste za francusku kuhinju, Esszimmer pravo je mjesto za vas, a ako želite nešto uobičajeno poput hamburgera, obavezno posjetite restoran Ludwig.

Najbolja mjesta za spavanje

Salzburg nudi niz različitih smještaja – samo morate znati kako želite provoditi noći u gradu.

Hostel

Hotel Institut St.Sebastian nalazi se u Starom gradu Salzburga, u podnožju brda Kapuzinerberg. Besplatni Wi-Fi dostupan je u cijelome objektu.

VIŠE O HOSTELU

B&B

Villa Verde nalazi se samo 500 metara od dvorca Leopoldskron i na 15 minuta hoda od Starog grada Salzburga. Besplatni Wi-Fi i parking dostupni su u ovom pansionu.

VIŠE O B&B SMJEŠTAJU

Hotel

Hotel Schloss Mönchstein ima 5 zvjezdica i nalazi se na jedinstvenoj lokaciji na vrhu brda Mönchsberg u centru Salzburga. Okružen je velikim parkom koji pruža panoramske poglede na grad, beskonačni bazen na otvorenom i jacuzzi na otvorenom. Dostupni su i besplatni parking na lokaciji hotela i besplatni Wi-Fi.

VIŠE O HOTELU

Kretanje po gradu

Salzburg je dobro povezan s Bečom i Münchenom autocestama A8 i A1, kao i željeznicom. Ako putujete autom, morat ćete kupiti vinjetu za austrijske autoceste. U grad možete doći i autobusom ili avionom.

Najbolji način kretanja po Salzburgu je pješice, ali postoji i mreža gradskih autobusa koje možete upotrijebiti. Karta za jednosmjernu vožnju autobusom je 2,60 eura, karta za jednosmjernu kratku vožnju je 1,30 eura (najviše 3 stanice) i karta od 5,70 eura za 24 sata pokriva cijeli grad. Autobusne karte prikladno se mogu kupiti na autobusima od vozača. Međutim, ako imate vremena, kupite karte unaprijed na kiosku jer će biti značajno jeftinije. Ali morate kupovati karte u paketima od 5 karata, paket od 5 pojedinačnih karata košta 9 eura (što znači 1,8 eura po karti), paket od 5 pojedinačnih kratkih karata košta 4,5 eura (što znači 0,9 eura po karti) i dnevna pojedinačna karta košta 3,7 eura. Pojedinačne karte i dnevna karta za 24 sata također su dostupne na automatskim strojevima na stanicama autobusa u centru.

Ako uživate u krajoliku, ali želite putovati malo brže od šetanja, uvijek možete unajmiti bicikl ili auto od 35 eura za kretanje po gradu.

Prijevozi autobusom od i do Salzburga

Rute Stanice
Od Salzburga do Pule Salzburg  – Villach –  Bled – Ljubljana Trieste – GP Kaštel (border crossing)  – Umag – Novigrad – Poreč – Rovinj – Pula
Od Salzburga do Ljubljane Salzburg  – Villach – Bled – Ljubljana
Od Salzburga do Münchena Salzburg  – Munich
Od Münchena do Salzburga München – Salzburg 
Od Pule do Salzburga Pula –Rovinj – Poreč – Novigrad – Umag – GP Kaštel (border crossing) – Trieste – Ljubljana  – Bled – Villach – Salzburg 
Od Ljubljane do Salzburga Ljubljana    Bled – Villach – Salzburg
Od Pule do Münchena Pula –Rovinj – Poreč – Novigrad – Umag – GP Kaštel (border crossing) – Trieste – Ljubljana  – Bled – Villach – Salzburg – Munich
Od Umaga do Münchena Umag – GP Kaštel (border crossing) – Trieste – Ljubljana  – Bled – Villach – Salzburg – Munich
Od Stuttgarta do Ljubljane Stuttgart – Ulm – Augsburg – Munich – Salzburg – Villach – Bled – Ljubljana  
Od Pule do Frankfurta Pula –Rovinj – Poreč – Novigrad – Umag – GP Kaštel (border crossing) – Trieste – Ljubljana  – Bled – Villach – Salzburg Munich – Augsburg – Ulm – Stuttgart – Karlsruhe – Mannheim –  Frankfurt Airport – Frankfurt
Od Poreča do Münchena Poreč – Novigrad – Umag – GP Kaštel (border crossing) – Trieste – Ljubljana  – Bled – Villach – Salzburg – Munich
Od Münchena do Umaga Munich – Salzburg – Villach – Bled – Ljubljana  – Trieste– GP Kaštel (border crossing)  – Umag
Od Münchena do Pule Munich – Salzburg  – Villach – Bled – Ljubljana  – Trieste– GP Kaštel (border crossing)  – Umag – Novigrad – Poreč – Rovinj – Pula
Od Münchena do Poreča Munich – Salzburg – Villach – Bled – Ljubljana  – Trieste– GP Kaštel (border crossing)  – Umag – Novigrad – Poreč
Od Münchena do Ljubljane Munich – Salzburg – Villach – Bled – Ljubljana  
Od Ljubljane do Stuttgarta Ljubljana   Bled – Villach – Salzburg – Munich – Augsburg – Ulm – Stuttgart
Od Ljubljane do Münchena Ljubljana   Bled – Villach – Salzburg – Munich
Od Ljubljane do Frankfurta Ljubljana  – Bled – Villach – Salzburg – Munich – Augsburg – Ulm – Stuttgart – Karlsruhe – Mannheim –  Frankfurt Airport – Frankfurt
Od Frankfurta do Ljubljane Frankfurt –  Frankfurt Airport – Mannheim – Karlsruhe – Stuttgart – Ulm – Augsburg –  Munich – Salzburg – Villach –  Bled – Ljubljana
Od Frankfurta do Pule Frankfurt –  Frankfurt Airport – Mannheim – Karlsruhe – Stuttgart – Ulm – Augsburg –  Munich – Salzburg – Villach –  Bled – Ljubljana  – Trieste – GP Kaštel (border crossing)  – Umag – Novigrad – Poreč – Rovinj – Pula