Language
destinations

Rovinj

Plavi biser Jadrana

Otkrijte Rovinj

Glavna atrakcija obalne Istre, plavi biser cijelog poluotoka, Rovinj je najslikovitiji i najromantičniji grad na zapadnoj obali. Popularan je kod turista još od 1970-ih. Iako nema mnogo znamenitosti, Rovinj će ipak naći put do vašeg srca. Stari grad izgrađen je na otoku koji je spojen s kopnom u 18. stoljeću, promrežen strmim kamenom popločenim ulicama i malim trgovima, a ističe se visoki crkveni toranj koji se uzdiže s najviše točke. Pustite da vam misli odlutaju dok otkrivate prelijepu ribarsku luku i okolne otoke i otočiće.

Što raditi

Muzeji i galerije

Rovinj je grad bolje poznat po svojoj gostoljubivosti, nego po spomenicima i muzejima, ali i dalje postoje biseri koje vrijedi otkriti u njegovih par muzeja i galerija. Možete otkriti povijest grada u Gradskom muzeju Rovinja. Obavezno posjetite i Kuću o batani ekomuzeja ako vas zanima ribolov i želite saznati više o batanama – rovinjskim drvenim brodicama ravnog dna. Osobe koje se žele izgubiti u ljepoti umjetnosti imaju razne galerije po gradu, kao što su galerija Adris, galerija Trani i Centar vizualnih umjetnosti Batana. Ako vas zanima cijela Hrvatska, ali nemate dovoljno vremena i nađete se u Rovinju, možete posjetiti park minijatura Mini Croatia Rovinj. Uživajte u zabavnoj polusatnoj šetnji kroz park dok otkrivate cijelu državu bez putovanja. Ljubiteljima riba svidjet će se Rovinjski akvarij, koji obrađuje floru i faunu Jadranskog mora.

Plaže

Neke se možda čine nepristupačnima, a neke su prikladne za obitelji s djecom, ali sve imaju nešto zajedničko – čiste su i prekrasne. Ako imate djecu, plaža Polari na četiri kilometra od centra grada savršena je za vas, ali ako je vruće i želite se na brzinu osvježiti u moru u blizini centra, plaža Monte savršen je izbor. Ako ste spremni za istraživanje obale i ne bojite se kamenih i naizgled nepristupačnih plaža, možda otkrijete praznu plažu koja će biti vaše kraljevstvo na dan. Tu je i zaljev Lone, koji se nalazi samo 15 minuta od centra pješice u blizini ulaza u zaštićenu park-šumu Zlatni rt. Ako vas ne smetaju gomile ljudi, to je savršena plaža za vas. Na brzinu se okupajte nakon istraživanja Zlatnog rta.

Priroda

Kako je okružen s dvadeset i dva otoka i otočića, Rovinj ima prikladan nadimak kao najslikovitiji grad hrvatske obale. Crveni otok, koji se sastoji od dva umjetno povezana otoka, jedna je od najpoznatijih turističkih destinacija. Put kamenitih plaža i gustog mediteranskog raslinja, ovaj otok savršen je za opuštanje. Otok ima i brojne ostale usluge, kao što su restoran, bazen, tereni za mini-golf, ronilački centar i mnoge druge. Mali dio obale blizu male luke pokriven je šljunkom, zbog čega je savršen za djecu i starije. Otok Sv. Katarina poznat je kao jedan od najljepših otoka rovinjskog arhipelaga, pun neodoljive prirode. Zbog kamenitih plaža s pristupačnim i privlačnim zaljevima i velikog broja dostupnih usluga ovaj je otok savršen za opuštanje i za zabavu. Možete iznajmiti opremu za windsurfing, igrati odbojku na pijesku, posjetiti pješčanik za djecu, a dostupne su i mnoge druge usluge zbog kojih će vaš boravak biti zanimljiv i ugodan. Park-šuma Zlatni rt sigurno će vas očarati. Prošetajte, idite trčati, vozite bicikl, plivajte i uživajte u ljepoti zaštićene prirode.

Religija

Za one koji žele saznati više o katoličanstvu ili samo uživati u lijepoj crkvenoj arhitekturi, crkva sv. Eufemije, krstionica Svetog Duha i franjevački samostan savršen su izbor. Pustite da vam misli odlutaju dok otkrivate znamenitosti velike duhovne i religijske vrijednosti.

Događaji

U ranom srednjem vijeku tu su stajala dva grada, a samo jedan, Dvigrad (Duecastelli), bio je naseljen tijekom cijelog srednjeg vijeka sve do 17. stoljeća. Grad s dva prstena gradskih zidina, nekoliko kula i ostacima ranokršćanske crkve sv. Sofije nakratko će se ponovno probuditi uz zvuke ovog festivala rane glazbe.

Najbolji restorani

Toliko je raznih mjesta koje možete posjetiti, ovisno o preferiranoj vrsti hrane. Ako ste za mediteransku kuhinju, posjetite Uliku ili Barbu Danila. Ako vas više zanima lokalna istarska hrana, restorani PuntulinaMaestral i Monte dobar su izbor. Ako biste najradije na pizzu, Pizzeria Da Sergio savršeno je mjesto za vas.

Najbolja mjesta za spavanje

Rovinj nudi cijeli niz različitih smještaja, od prekrasnih hotela, obiteljskih pansiona i kampirališta – ovaj grad ima sve što trebate za dobar noćni odmor po vlastitom izboru.

Pansion

Apartmani i sobe Antea nude smještaj u Rovinju. Svaka soba ima TV ravnog ekrana sa satelitskim kanalima. Svaka soba ima privatnu kupaonicu. Na raspolaganju imate i besplatne toaletne potrepštine i sušilo za kosu. Apartmani i sobe Antea imaju besplatni Wi-Fi u cijelom objektu.

VIŠE O PANSIONU

B&B

Pansion Bella Natka ima smještaj s terasom i besplatnom Wi-Fi mrežom. Zavičajni muzej grada Rovinja nalazi se 70 metara od pansiona. Najbliža zračna luka je u Puli, 40 km od objekta.

VIŠE O B&B SMJEŠTAJU

Hotel

Hotel Monte Mulini na 20 je minuta hoda od centra Rovinja. Okružen je bujnim, stoljećima starima zaštićenim parkom prirode i gleda na zaljev.

VIŠE O HOTELU

Kretanje po gradu

Unajmite bicikl ili auto, prošetajte ili pozovite taksi za obilazak Rovinja. U zaljevu Delfin čekaju taksi brodice da vas odvezu na otoke. Neovisno o preferiranom načinu prijevoza, razgledavajte dok idete s jednog mjesta na drugo.

Autobusne rute od i do Rovinja

Rute Stanice
Od Pule do Münchena Pula –Rovinj – Poreč – Novigrad – Umag – GP Kaštel (border crossing) – Trieste – Ljubljana – Bled – Villach – Salzburg – Munich
Od Salzburga do Pule Salzburg  – Villach –  Bled – LjubljanaTrieste – GP Kaštel (border crossing)  – Umag – Novigrad – Poreč – Rovinj – Pula
Od Pule do Salzburga Pula –Rovinj– Poreč – Novigrad – Umag – GP Kaštel (border crossing) – Trieste – Ljubljana – Bled – Villach – Salzburg
Od Pule do Ljubljane Pula –Rovinj– Poreč – Novigrad – Umag – GP Kaštel (border crossing) – Trieste – Ljubljana
Od Pule do Frankfurta Pula –Rovinj– Poreč – Novigrad – Umag – GP Kaštel (border crossing) – Trieste – Ljubljana– Bled – Villach – Salzburg –Munich – Augsburg – Ulm – Stuttgart – Karlsruhe – Mannheim –  Frankfurt Airport – Frankfurt
Od Pule do Bleda Pula –Rovinj– Poreč – Novigrad – Umag – GP Kaštel (border crossing) – Trieste – Ljubljana– Bled 
Od Münchena do Pule Munich – Salzburg – Villach – Bled – Ljubljana– Trieste– GP Kaštel (border crossing)  – Umag – Novigrad – Poreč – Rovinj– Pula
Od Ljubljane do Pule Ljubljana Trieste – GP Kaštel (border crossing)  – Umag – Novigrad – Poreč – Rovinj – Pula
Od Frankfurta do Pule Frankfurt –  Frankfurt Airport – Mannheim – Karlsruhe – Stuttgart – Ulm – Augsburg –  Munich –  Salzburg  – Villach –  Bled – Ljubljana– Trieste – GP Kaštel (border crossing)  – Umag – Novigrad – Poreč – Rovinj – Pula
Od Bleda do Pule Bled – Ljubljana – Trieste – GP Kaštel (border crossing)  – Umag – Novigrad – Poreč – Rovinj – Pula