Language
destinations

München

Bavarska baština

Otkrijte München

Odavno poznat kao grad umjetnosti i piva, München je mjesto koje na poseban način spaja tradicionalno i moderno u svijetu. Glavni grad Bavarske nalazi se na rijeci Isar na jugu savezne države, a dobro je spojen s ostatkom svijeta lokalnom zračnom lukom, autocestom i željeznicom. Neovisno o tome volite li umjetnosti ili tehnologiju, ili ako uživate u dobroj čaši piva i izvanrednoj kuhinji iznad svega, u ovom ćete gradu naći ono što najviše želite.

Što raditi

Muzeji

München je pun brojnih različitih muzeja: od umjetničkih galerija i povijesnih muzeja do znanstvenih i tehničkih muzeja. Ako ih želite sve posjetiti, to bi moglo potrajati nekoliko dana.

Residenzmuseum glavna je atrakcija Münchena. U njemu se čuvaju čudesna blaga, kao i predmeti iz života vladara Bavarske obitelji Wittelsbach tijekom stoljeća. Kada posjetite Residenz, ostanite barem dva sata kako biste sve vidjeli vrlo brzo.

U Staroj pinakoteki nalaze se brojne umjetnine starih europskih majstora, kao i svih ostalih većih umjetnika koji su djelovali između 14. i 18. stoljeća. Zbirka je svjetski poznata po izvanrednoj kvaliteti i opsežnosti, posebno što se tiče njemačkih majstora.

Deutsches Museum zasigurno će zavoljeti i mrzitelji znanosti. Provedite nekoliko sati u ovom hramu tehnologije i otkrijte ljepotu skrivenu u fizici i strojarstvu.

Ako želite saznati više o povijesti Münchena, obavezno posjetite Gradski muzej u Münchenu. Naučite priču o Münchenu na maštovit, neopterećen i privlačan način.

Ljubitelji automobila uživat će u BMW muzeju i Prometnom muzeju. Saznajte više o poznatim automobilima i istražite genijalne načine koje su ljudi razvili za prijevoz robe.

Vjerske znamenitosti

U Münchenu se nalaze mnoge majstorski izgrađene crkve, a jedna od njih je Asamkirche. Iako je sićušna, ova kasno barokna crkva bogata je i dojmljiva kao ogromna škrinja s blagom.

Tiha i dostojanstvena usred sumanutih trgovina na ulici Kaufingerstrasse nalazi se Michaelskirche s kriptom koja je posljednje počivalište ludog kralja Ludwiga II.

Duhovno srce Münchena je zasigurno Frauenkirche. Nijedna druga zgrada nije viša od ove crkve iz 15. stoljeća.

Povijesne znamenitosti

Razne povijesne znamenitosti nalaze se na užurbanim ulicama Münchena. Bogati dvorac Nymphenburg i njegovi očaravajući vrtovi nalaze se 5 km sjeverozapadno od Starog grada. U jednom od stanova i dalje živi Franz, vojvoda od Bavarske.

Još jedno mjesto vrijedno spomena je bivši dom generacija bavarskih vladara: Münchner Residenz. Danas je ispunjena bogatim sobama i kolekcijama iz mnogih razdoblja, koje se mogu obići tijekom obilaska uz audiovodiče kroz Residenzmuseum.

Ljubitelji vojske uživat će u Feldherrnhalleu, spomeniku kojim se odaje počast bavarskoj vojsci. Dok ste u Starom gradu, obavezno pogledajte dvije gradske vijećnice, staru i novu.

Vrtovi i parkovi

Prošetajte kroz neke od brojnih münchenskih parkova i vrtova i uživajte u očaravajućoj flori. Jedan od europskih najvećih gradskih parkova je münchenski Engleski vrt – veličinom je blizu londonskog Hyde Parka i newyorškog Central Parka – a popularno je odredište za lokalce i posjetitelje.

Stari botanički vrt savršeno je mjesto za ljude koji žele pobjeći od stresa svakodnevnog života. Prošetajte kroz vrt nakon šopinga po Starom gradu.

Novi botanički vrh jedan je od najvažnijih u Europi jer se u njemu čuva više od 14 tisuća biljnih vrsta iz cijeloga svijeta. Ističe se staklenik za palme u viktorijanskom stilu s poznatom kolekcijom tropskih i suptropskih biljaka.

Oktoberfest

Oktoberfest najveće je svjetsko pučko slavlje, a održava se dulje od dva tjedna svake godine. Održava se na livadi Theresienwiese i stvarno je vrijedan posjeta. Dobra hrana, još bolje pivo, zanimljivi ljudi, glazba – ovaj festival zaposlit će sva vaša osjetila. Pogledajte tradicionalne kostime koji se ne mogu vidjeti nigdje drugdje na svijetu, popijte koliko god piva možete, plešite cijelu noć, uživajte u brojnim zabavnim vožnjama i oslobodite se.

Najbolji restorani

Dok ste u Münchenu, bio bi grijeh da ne probate nešto od bavarske kuhinje. Mnogi su restorani, kao Fraunhofer i Weisses Brauhaus, koji imaju lokalnu hranu. Za one koji ne vole meso, Prinz Myshkin ima vegetarijanska jela. Ako ste za međunarodnu kuhinju, Tantris sigurno ima što poželite. Možete pronaći čak i azijsku hranu u restoranu Cochinchina, i mediteransku hranu u restoranu Esszimmer.

Najbolja mjesta za spavanje

München nudi niz različitih smještaja – samo morate znati kako želite provoditi noći u gradu.

Hostel

S izvrsnim prometnim vezama, Wombat’s City Hostel uz münchenski glavni željeznički kolodvor na samo je 10 minuta hodanja od pješačke zone i stare četvrti kod trga Marienplatz.

VIŠE O HOSTELU

B&B

Müller Inn B&B nalazi se u Münchenu, 600 m od kazališta Staatstheater am Gärtnerplatz i 800 m od trga Marienplatz i gradske vijećnice. Besplatni Wi-Fi dostupan je u cijelome objektu.

VIŠE O B&B SMJEŠTAJU

Hotel

Elegantni spa centar s bazenom i panoramskim pogledom na grad značajke su ovog hotela s 5 zvjezdica. Nalazi se u centru Münchena na 5 minuta hoda od trga Marienplatz.

VIŠE O HOTELU

Kretanje po gradu

München je dobro povezan s ostatkom svijeta s lokalnom zračnom lukom, autocestom i željeznicom, a u gradu su brojna taksi stajališta i dobar javni prijevoz, tako da nećete imati problema s dolaskom do svoga smještaja ni s kretanjem po gradu.

Najbolji način kretanja po Münchenu je javnim prijevozom. Pojedinačne vožnje u jednoj zoni, npr. u centru grada, koštaju 2,80 eura, ali put kroz četiri zone od zračne luke je većih 11,20 eura. Zato ako dolazite na zračnu luku i planirate istražiti München javnim prijevozom, najbolja je opcija kupiti dnevnu kartu za 12,80 eura Gesamtnetz (za cijelu mrežu). Ako ne putujete sami, možete kupiti dnevnu kartu Partner (grupna) za 23,90 eura, kojom se do 5 odraslih osoba može zajedno voziti na svim linijama MVV sustava.

Možete i iznajmiti bicikl ili auto.

Autobusne rute od i do Münchena

Rute Stanice
Od Beča do Münchena Vienna – Linz – Munich
Od Pule do Münchena Pula –Rovinj – Poreč – Novigrad – Umag – GP Kaštel (border crossing) – Trieste – Ljubljana – Bled – Villach – Salzburg – Munich
Od Münchena do Zagreba Munich – Linz – Vienna – Vienna APT – Bratislava – Gyor – Budapest – GP Goričan (border crossing) – Zagreb
Od Zagreba do Münchena Zagreb – GP Goričan (border crossing) – Budapest– Gyor – Bratislava – Vienna APT – Vienna – Linz – Munich
Od Umaga do Münchena Umag – GP Kaštel (border crossing) – Trieste – Ljubljana – Bled – Villach – Salzburg – Munich
Od Salzburga do Münchena Salzburg – Munich
Od Poreča do Münchena Poreč – Novigrad – Umag – GP Kaštel (border crossing) – Trieste – Ljubljana – Bled – Villach – Salzburg – Munich
Od Münchena do Umaga Munich – Salzburg – Villach – Bled – Ljubljana – Trieste– GP Kaštel (border crossing)  – Umag
Od Münchena do Salzburga Munich – Salzburg
Od Münchena do Pule Munich – Salzburg – Villach – Bled – Ljubljana – Trieste– GP Kaštel (border crossing)  – Umag – Novigrad – Poreč – Rovinj – Pula
Od Münchena do Poreča Munich – Salzburg – Villach – Bled – Ljubljana – Trieste– GP Kaštel (border crossing)  – Umag – Novigrad – Poreč
Od Münchena do Ljubljane Munich – Salzburg – Villach – Bled – Ljubljana
Od Münchena do Frankfurta Munich –  Augsburg – Ulm – Stuttgart – Karlsruhe – Mannheim – Frankfurt Airport – Frankfurt
Od Münchena do Budimpešte Munich – Linz – Vienna –Viena Airport –Bratislava – Gyor – Budapest
Od Münchena do Bratislave Munich – Linz – Vienna – Viena Airport – Bratislava
Od Ljubljane do Münchena Ljubljana – Bled – Villach – Salzburg – Munich
Od Frankfurta do Münchena Frankfurt –  Frankfurt Airport – Mannheim – Karlsruhe – Stuttgart – Ulm – Augsburg –  Munich
Od Budimpešte do Münchena Budimpešta  Gyor  – Bratislava – Viena Airport – Vienna – Linz – Munich
Od Bratislave do Münchena Bratislava –  Vienna Airport – Vienna – Linz – Munich
Od Stuttgarta do Ljubljane Stuttgart – Ulm – Augsburg – Munich – Salzburg – Villach – Bled – Ljubljana
Od Pule do Frankfurta Pula –Rovinj – Poreč – Novigrad – Umag – GP Kaštel (border crossing) – Trieste – Ljubljana – Bled – Villach – Salzburg –Munich – Augsburg – Ulm – Stuttgart – Karlsruhe – Mannheim –  Frankfurt Airport – Frankfurt
Od Ljubljane do Stuttgarta Ljubljana  Bled – Villach – Salzburg – Munich – Augsburg – Ulm – Stuttgart
Od Ljubljane do Frankfurta Ljubljana  Bled – Villach – Salzburg – Munich– Augsburg – Ulm – Stuttgart – Karlsruhe – Mannheim –  Frankfurt Airport – Frankfurt
Od Frankfurta do Ljubljane Frankfurt –  Frankfurt Airport – Mannheim – Karlsruhe – Stuttgart – Ulm – Augsburg –  Munich –  Salzburg  – Villach –  Bled – Ljubljana
Od Frankfurta do Pule Frankfurt –  Frankfurt Airport – Mannheim – Karlsruhe – Stuttgart – Ulm – Augsburg –  Munich –  Salzburg  – Villach –  Bled – Ljubljana – Trieste – GP Kaštel (border crossing)  – Umag – Novigrad – Poreč – Rovinj – Pula