Language
destinations

Frankfurt

Futurističko europsko raskrižje

Otkrijte Frankfurt

Službeno poznat kao Frankfurt na Majni, Frankfurt je najviše internacionalni i raznoliki grad u Njemačkoj. Leži na rijeci Majni i peti je najveći grad u Njemačkoj, kao i poslovno i financijsko središte države. Njegova panorama blista u staklu, čeliku i betonu avangardnih nebodera i stvarno se doima kao grad iz futurističkog romana. Ipak, Frankfurt u svom središtu ostaje neočekivano šarmantan i dosta tradicionalan grad sa starinskim srednjovjekovnim Starim gradom, četvrtima nalik selu punim kafića i butika na otvorenome i ulične umjetnosti te s očaravajućim parkovima, vrtovima i riječnim stazama.

Što raditi

Muzeji

Svatko će pronaći barem jedan muzej koji im se sviđa – Frankfurt ima više od desetak muzeja vrijednih istraživanja. Muzej Städel svjetski je poznata umjetnička galerija koja sadrži izvanrednu kolekciju europske umjetnosti od majstora kao što su Rubens, Renoir i Picasso, te u razdoblju od srednjeg vijeka do danas. Redovi mogu biti dugi, tako da prethodno rezervirajte svoje karte na internetu kako biste uštedjeli na vremenu.

Muzej Senckenberg čuvaju modeli dinosaura u prirodnim veličinama. Izložbe obrađuju prirodnu povijest Frankfurta, od paleontologije i biologije do geologije. Muzej je besplatan za posjetitelje iz gradova prijatelja Frankfurta, koji uključuju Kairo, Dubai, Krakow, Birmingham, Budimpeštu, Lyon, Prag, Tel Aviv, Toronto, Milano i Guangzhou.

Muzej Judengasse prikazuje lokalni židovski život od 15. do 18 stoljeća, a Povijesni muzej u Frankfurtu čuva priče duge i fascinantne povijesti grada.

Ljubitelji filma rado će učiti o povijesti kina, snimanju filma i određenim žanrovima i umjetnicima u Njemačkom filmskom muzeju.

Povijesne znamenitosti

Monumentalni IG-Farbenhaus na sedam katova bio je sjedište konglomerata IG-Farber prije nego što je Hitler preuzeo vlast i otpustio židovske znanstvenike i rukovoditelje. Možete naučiti više o povijesti proizvoda društva na katovima od 1. do 5. u krilu Q4.

Spisatelji i ljubitelji književnosti uživat će u posjeti Goetheove kuće, rodnom mjestu poznatog pisca. Kuća je uređena u stilu visokog građanstva Goetheova vremena i ima nekoliko izložaka koji su doista pripadali autoru. Goetheov muzej (uključeno u cijenu) izlaže utjecajne slike iz Goetheova razdoblja.

Stara gradska vijećnica, Römer, mjesto je proslava tijekom izbora i krunidbi careva za vrijeme Svetog Rimskog Carstva. Danas se u njoj nalaze uredi gradonačelnika Frankfurta i služi kao matični ured.

Vjerske znamenitosti

Stara crkva sv. Nikole protestantska je crkva od crvenog pješčenjaka s jednim tornjem. Nalazi se na južnoj strani Römerberga, a mirna unutrašnjost skriva rezbarije u kamenu i nadgrobne ploče iz 14. i 15. stoljeća.

Još jedna vjerska znamenitost vrijedna spomena je sinagoga Westend. Bila je izgrađena između 1908. i 1910. i bila je oštećena 1938. Srećom je obnovljena prema starom modelu. Medaljon s heraldičkim lavom koji drži štit s Davidovom zvijezdom nalazi se na zabatu.

Parkovi

Frankfurtski botanički vrt Palmengarten sadrži ružine vrtove, tropske staklenike, šumicu bambusa i kameni vrt. Opustite se u ljepoti flore dok se vaša djeca igraju na igralištu, isprobajte veslanje od svibnja do rujna ili posjetite neki od koncerata na otvorenome ako se nađete u Frankfurtu tijekom ljeta.

Šetalište uz rijeku uređeno je s obje obale rijeke. Savršeno je za šetnje, trčanje, vožnju bicikla ili piknik.

Frankfurtski zoološki vrt od 11 hektara ima više od četiri tisuće životinja, s nastambama za noćne životinje, ptice, vodozemce i primate. Dobar je za obitelji – postoji zoološki vrt s domaćim životinjama, igralište, prostor za piknik i nekoliko opcija za obiteljski ručak.

Događaji

Jedinstven za Frankfurt na Majni, “Wäldchestag” (Dan šume) pada na utorak nakon Duhova i to je vrhunac praznika Duhova. Frankfurt slavi taj dan kao svoj “nacionalni praznik” već stoljećima. Mladi i stari svih generacija napuštaju svoj posao oko podneva najkasnije, skupljaju se u svoje obitelji i posjećuju gradsku šumu Frankfurta kako bi proslavili “svoj” Wäldchestag. Wäldchestag je simbol koliko građani Frankfurta cijene i vole svoj grad.

Goetheovo omiljeno jelo i najpopularnija delicija u Frankfurtu slavi se u sedmodnevnom kulinarskom Festivalu zelenog umaka. Svakog dana festivala posjetitelji imaju priliku izabrati pobjednika od mnogih kuharskih ekipa koje šalju frankfurtski hoteli i restorani.

Najbolji restorani

Opcije za jelo u Frankfurtu gotovo su beskrajne: možete naći što god želite u ovom gradu. Ako ste za lokalnu hranu, posjetite Zu den 12 Aposteln ili DruckwasserwerkFleming’s Club nudi razna međunarodna jela, a Seven Swans ima gurmanska vegetarijanska jela.

Najbolja mjesta za spavanje

Frankfurt nudi niz različitih smještaja – samo morate znati kako želite provoditi noći u gradu.

Hostel

Samo 200 metara od glavnog kolodvora u Frankfurtu ovaj moderni hostel nalazi se u središtu gradske crvene četvrti. Hostel Five Elements nudi besplatni Wi-Fi i izvrsna je baza za istraživanje Frankfurta.

VIŠE O HOSTELU

B&B

B&B My place nalazi se u središtu Frankfurta i gostima nudi svijetle apartmane na dobroj lokaciji. Dostupan je besplatan Wi-Fi.

VIŠE O B&B SMJEŠTAJU

Hotel

Ovaj elegantni hotel privlači goste luksuznim dizajnom interijera, modernom kuhinjom i holističkim opuštanjem. Leži točno u središtu Frankfurta, na svega nekoliko koraka od velike trgovačke ulice Zeil.

VIŠE O HOTELU

Kretanje po gradu

Frankfurt se nalazi u srcu središnje Njemačke, zbog čega je državno transportno čvorište. Izvrsno je povezan željeznicom, cestama i zrakom. Taksiji znaju biti skupi, ali uvijek možete unajmiti bicikl i uživati u vožnji. Javni prijevoz dobro je razvijen, a možete se voziti podzemnom željeznicom, tramvajem ili autobusom. Posjetite https://www.rmv.de/c/en/start/ kako biste naučili više o javnom prijevozu i pogledali cijene.

Autobusne rute od i do Frankfurta

Rute Stanice
Od Manheima do Zračne luke Frankfurt Manheim –  Frankfurt Airport – Manheim
Od Pule do Frankfurta Pula – Rovinj – Poreč – Novigrad –Umag – GP Kaštel (border crossing) – Trieste – Ljubljana – Bled – Villach – Salzburg – Munich – Augsburg – Ulm –  Stuttgart – Karlsruhe – Mannheim – Frankfurt Airport – Frankfurt
Od Münchena do Frankfurta Munich – Augsburg – Ulm – Stuttgart – Karlsruhe – Mannheim  Frankfurt Airport – Frankfurt
Od Ljubljane do Frankfurta Ljubljana – Bled – Villach – Salzburg – Munich – Augsburg – Ulm –  Stuttgart – Karlsruhe – Mannheim – Frankfurt Airport – Frankfurt
Od Frankfurta do Pule Frankfurt – Frankfurt Airport –  Mannheim -Karlsruhe – Stuttgart – Ulm – Augsburg –Munich –  Salzburg – Villach – Bled – Ljubljana – Trieste – GP Kaštel (border crossing) – Umag– Novigrad – Poreč – Rovinj – Pula
Od Frankfurta do Münchena Frankfurt – Frankfurt Airport –  Mannheim -Karlsruhe – Stuttgart – Ulm – Augsburg –Munich
Od Frankfurta do Ljubljane Frankfurt – Frankfurt Airport –  Mannheim -Karlsruhe – Stuttgart – Ulm – Augsburg –Munich –  Salzburg – Villach – Bled – Ljubljana