Language
destinations

Budimpešta

Uživajte u dobroj hrani, veličanstvenoj arhitekturi, tradicionalnim toplicama i raznovrsnom noćnom životu

Otkrijte Budimpešta

Budući da je glavni grad Mađarske, Budimpešta je puna zanimljivih znamenitosti i lokacija za posjetiti – zaista možete istraživati grad tjednima bez dosade. Podijeljena je na dva dijela: u Budimu su priroda i povijesni dvorci, a u Pešti ćete doživjeti gradsko iskustvo posjete, kao i ukusnu hranu po pristupačnim cijenama. Dramatična povijest, ekstravagantna arhitektura, ljekovite toplice i noćni život bez konkurencije u istočnoj i srednjoj Europi – u Budimpešti postoji nešto za svakoga.

Što raditi

Muzeji

U središtu omražene tajne policije ÁVH nalazi se uznemirujuća Kuća terora, gdje se obrađuju zločini mađarskih fašističkih i staljinističkih režima.

Ako želite naučiti više o Mađarskoj i pogledati najvažnije državne povijesne predmete, posjetite Mađarski nacionalni muzej, a ako želite istražiti povijest Budimpešte staru 2000 godina, posjetite Muzej dvorca.

Osobe koje najviše cijene umjetnost uživat će u izložbama od starog Egipta do sjajnih kolekcija španjolske, flamanske, talijanske i njemačke umjetnosti, koje se nalaze u Muzeju likovnih umjetnosti.

Kuća Houdinija obrađuje svjetski poznatog mađioničara i izvođača – u njoj se nalazi ormar s originalnim predmetima iz Houdinijeva života, kao što su osobna pisma, lisice, dokumenti i rekviziti iz američke miniserije „Houdini”.

Mađarski muzej elektrotehnike možda nije za svakoga, ali neki od izložaka toliko su neobični i čudni da ćete se sigurno zabaviti.

Povijesne znamenitosti

U Memorijalnom parku nalazi se više od četrdeset kipova, bisti i plaketa Lenjina, Marxa, Bele Kuna i drugih. Nalazi se 10 km jugozapadno od centra grada i stvarno je impresivno mjesto za posjetiti.

Eklektična zgrada Parlamenta ima gotovo 700 ekstravagantno uređenih soba. Možete vidjeti nekoliko tih soba uz ostale značajke na obilasku s vodičem u sjevernom krilu.

Kraljevska palača bila je uništena i nanovo izgrađena barem šest puta tijekom posljednjih sedam stoljeća. Danas se u njoj nalazi Mađarska nacionalna galerija, Muzej dvorca i Nacionalna knjižnica.

Palača Gresham luksuzna je secesijska zgrada okrenuta prema rijeci Dunavu. Poznate su njezine zlatne pločice, mozaici i Paunova vrata od kovanog željeza. Zgradu je izgradilo osiguravajuće društvo 1907., a danas se u njoj nalazi luksuzni hotel Four Seasons Gresham Palace.

Priroda

Špilja Pálvölgyi 29 je kilometara duga špilja poznata po velikim stalaktitima i formacijama stijena. Obilazak traje sat vremena i kreće od najniže razine, a vodi vas kroz vlažne, uske prolaze i preko nekoliko stotina stuba. Ističu se Ivanov vidikovac u najvećoj dvorani, kao i Radijska dvorana koja podsjeća na Danteov Pakao. Temperatura je stalnih 11 °C, zato se toplo obucite.

U najvećem kompleksu akvarija u srednjoj Europi, Tropicariumu, nalaze se lokalne vrste, kao i morski psi. Posjetite Tropicarium u četvrtak između 15 i 16 sati ako želite vidjeti hranjenje morskih pasa.

Zoološki vrt u Budimpešti ima brojne vrste životinja, uključujući velike mačke, nilske konje, medvjede i životinje, kao i tematske kuće, npr. Madagaskar, močvare, noćna Australija i još mnogo toga. Ljubitelji životinja sigurno će naučiti nešto novo i vidjeti neke egzotične vrste.

Park Károlyi pun je raznobojnih cvjetnih gredica u proljetnim i ljetnim mjesecima. Prošetajte ili sjednite na klupicu i divite se prirodi oko sebe. Ako putujete s djecom, ne brinite, u parku se nalazi i manje igralište.

Događaji

Mnogi se događaji odvijaju cijele godine u Budimpešti. Od 2. do 4. svibnja Dani Óbude održavaju se u III. oblasti. Očekujte besplatne koncerte, delikatese ulične hrane i obiteljske aktivnosti.

Foodplay je privremena izložba u Mađarskom muzeju trgovine i turizma. Sadrži suvremene fotografije i pripremu hrane. Umjetnici tom izložbom pokušavaju prezentirati moderno shvaćanje hrane u umjetnosti.

Najbolji restorani

Brojni različiti restorani nalaze se u Budimpešti. U gradu imate izbor iz različitih kuhinja, i svi mogu pronaći nešto što im se sviđa. Ako želite isprobati tradicionalnu mađarsku hranu, posjetite restorane Földes Józsi Konyhája ili poznati Kéhli Vendéglő. U gradu možete kušati i ukusne morske plodove u restoranima kao što su Horgásztanya Vendéglő ili Govinda, a ako vam se jede vegetarijanska hrana, posjetite Hummus Bar.

Najbolja mjesta za spavanje

Budimpešta nudi niz različitih smještaja – samo morate znati kako želite provoditi noći u gradu.

Hostel

Avenue Hostel nalazi se u centru Budimpešte tako da je blizu skoro svakog puta kojim biste mogli ići kroz grad. Hostel ima besplatni Wi-Fi, prijevoz iz i do zračne luke, sobe za nepušače, recepciju otvorenu 24 sata dnevno i još mnogo toga.

VIŠE O HOSTELU

B&B

Dob Twenty Rooms s razlogom je najpoznatiji B&B. Ima izvrsnu uslugu za niske cijene, kao i sve što biste mogli zatrebati. Nalazi se u centru grada i omiljen je među gostima.

VIŠE O B&B SMJEŠTAJU

Hotel

Iberostar Grand Budapest koji se nalazi u centru Budimpešte ima luksuzne klimatizirane sobe s besplatnim pristupom Wi-Fi mreži, besplatni spa centar za goste i još mnogo toga.

VIŠE O HOTELU

Kretanje po gradu

Budimpešta je dobro povezana sa susjednim zemljama vlakom, zrakom i cestama. Opsežan sustav javnog prijevoza u Budimpešti općenito je prikladan i jednostavan za korištenje. Turisti se mogu kretati po većini centra podzemnom željeznicom, a do nekoliko većih odredišta, posebno sa strane Budima, dolazi se autobusima ili tramvajima. Nažalost, u usporedbi s gradovima slične veličine u zapadnoj Europi, infrastruktura javnog prijevoza u Budimpešti općenito je starija, zastarjela, prljavija, manje pouzdana i manje udobna. Sustavi za izdavanje karata nisu automatizirani, mnoga vozila imaju problema s grijanjem i klimatizacijom i česti su mehanički problemi. Ipak, javni je prijevoz i dalje dobra opcija za dolazak od točke A do točke B, a mnoge rute kojima se kreću turisti (npr. autobus do zračne luke) modernije su i čišće.

Ako želite saznati više o javnom prijevozu u Budimpešti, posjetite https://bkk.hu/en/tickets-and-passes/

Autobusne rute od i do Budimpešte

Rute Stanice
From Zagreb to Budapest Zagreb – GP Goričan (Croatia-Hungary) – Budapest
Od Münchena do Budimpešte  Munich –  Linz – Vienna – Viena Airport – Bratislava – Gyor – Budapest
From Budapest to Zagreb Budapest – GP Goričan (Croatia-Hungary) – Zagreb
Od Budimpešte do Münchena Budapest – Gyor  – Bratislava – Viena Airport – Vienna – Linz – Munich
Od Münchena do Zagreba Munich – Linz – Vienna – Vienna Airport – Bratislava –  Gyor – Budapest – GP Goričan (border crossing) – Zagreb
Od Zagreba do Münchena Zagreb – GP Goričan (Croatia-Hungary) – Budapest – Gyor  – Bratislava – Viena Airport – Vienna – Linz – Munich
Od Bratislave do Zagreba Bratislava –  Gyor – Budapest – GP Goričan (border crossing) – Zagreb
Od Zagreba do Bratislave Zagreb – GP Goričan (Croatia-Hungary) – Budapest – Gyor  – Bratislava