Language
destinations

Beč

City of music

Otkrijte Beč

Brojna barokna pročelja i carske palače ispunjavaju ulice Beča zajedno s kavanama. Ovaj drevni grad bio je važno trgovačko mjesto za Kelte kada su Rimljani tu došli oko 15 g. pr. Kr., tako da ima smisla da je postao kulturno, ekonomsko i političko središte Austrije.  Htjet ćete boraviti u Beču, zbog izvrsne hrane, dobrog vina, očaravajućih melodija ili slikovite arhitekture.

Što raditi

Muzeji

Muzejska četvrt izvrstan je sklop muzeja, kafića, restorana, barova, a sve se nalazi u bivšim carskim stajama. Ona je plodno tlo kulturnog života Beča i savršeno mjesto za druženje, gledanje i upoznavanje ljudi. Umjetničke duše mogu posjetiti Muzej Leopold, MUMOK i Kunsthalle. Ako putujete s djecom, obavezno posjetite Zoom – vaša djeca mogu stvarati, razbijati, crtati, istraživati i biti kreativna u Ateljeu, gledati rotirajuće izložbe u Izložbi, a najmlađi se mogu igrati u Oceanu.

Carska riznica sadrži spektakularna blaga iz baroknog razdoblja. Između ostaloga sadrži zlatnu ružu, turske sablje optočene dijamantima, kolumbijski smaragd od 2680 karata i najzanimljiviji predmet od svih – carsku krunu. Također ima zbirku rijetkih vjerskih relikvija: dijelove Isusova križa, sveto koplje kojim je Isus proboden na križu, jedan od čavala s Isusova razapinjanja, trn iz Kristove krune i dio stolnjaka s posljednje večere.

Muzej povijesti umjetnosti u Beču čuva djela najboljih slikara, kipara i umjetnika Europe. U muzeju možete ići na lov za blagom kroz vrijeme od antičkog Rima do Egipta i renesanse.

Vjerske znamenitosti

Katedrala svetog Stjepana remek-djelo je gotičke arhitekture i ponos Beča. Crkva se tu nalazi još od 12. stoljeća, a podsjetnici na to razdoblje su Divova vrata i Tornjevi pogana. Eksterijer je ukrašen veličanstvenim krovom s crjepovima u sjajnim redovima kosih linija i s austrijskim orlom. Unutrašnjost katedrale zadivit će vas mnogim detaljima i južnim tornjem visokim 136 metara. Unutra je grobnica cara Friedricha III.

Karlskirche, najljepša barokna crkva u Beču, gradila se između 1716. i 1739. Nalazi se na jugoističnom kutu parka Ressel. Dva stupa ispred crkve prikazuju život svetog Karla Boromejskog kojemu je crkva posvećena. U njoj se nalazi muzej vjerske umjetnosti i odjeća koja je navodno pripadala svecu.

Povijesne znamenitosti

Samostan Klosterneuburg 900 je godina staro barokno remek-djelo s najstarijim vinskim podrumom i vinogradom u cijeloj Austriji. Popnite se na brdo Kahlenberg za spektakularan pogled na cijeli grad. Posjetitelji oštrih očiju primijetit će planinu Schneeberg kako se uzdiže iznad horizonta na vedre dane.

Ako vas zanima neogotička arhitektura, obavezno posjetite gradsku vijećnicu. Dovršio ju je Friedrich von Schmidt 1883. Mnogi ljubitelji arhitekture zaljubit će se u klesanu fasadu u obliku čipke, šiljaste prozore i vrtoglave tornjeve. Glavni toranj visok je 102 metra. Višejezične ture s audio-vodičima odvest će vas kroz Arkadenhof, jedno od najvećih dvorišta pod arkadama u Europi i Festivalsku dvoranu, u kojoj se svakog lipnja održava Concordia bal.

Događaji

Mnogi se događaji održavaju u Beču tijekom cijele godine, a većina je glazbena i umjetnička. Čarobnu frulu možete pogledati skoro svakog dana od 3. svibnja do 31. svibnja u kazalištu Marionette. Osobe koje su uvijek htjele doživjeti bečki bal mogu posjetit Bal vlasnika bečkih kavana. Tu se moderna umjetnička izvedba sastaje s tradicijom klasičnih balova. Ljubitelji barokne arhitekture cijenit će arhitektonske ture barokne Zimske jahačke škole. Popnite se uz 170 stuba kako biste vidjeli strukturu baroknog krova škole i naučili više o njoj.

Najbolji restorani

U Beču se poslužuju jela domaće, nacionalne i međunarodne kuhinje. Lokalnu hranu isprobajte u restoranima kao što su VerandaSchank Zum Reichsapfel i Quell. Ako tražite restoran s međunarodnom kuhinjom, zadovoljit će vas restoran Julius Meinl am Grabenili Das Lokal im Hof. Neovisno o izboru, bit ćete zadovoljni i siti.

Najbolja mjesta za spavanje

U Beču je velik broj smještaja, od izvrsnih hotela do obiteljskih pansiona ili hostela.

Hosteli

Bečki hostel Ruthensteiner nalazi se 500 metara od Zapadnog željezničkog kolodvora u Beču, 300 metara od kazališta Raimund i 2,2 km od dvorca Schönbrunn, a ima i besplatan Wi-Fi.

VIŠE O HOSTELIMA

B&B

Pansion Pharmador nalazi se u tihom dvorištu i na samo 10 minuta hoda od Zapadnog željezničkog kolodvora i trgovačke ulice Mariahilfer Straße. Nalazi se na 5 minuta hoda od dvorane Wiener Stadthalle i ima besplatan privatni parking i Wi-Fi.

VIŠE O B&B SMJEŠTAJU

Hotel

Ako tražite lijep hotel s dobrom uslugom i izvrsnim dizajnom, Phoenix7 je za vas. Nalazi se na samo dvije minute hoda od željezničkog kolodvora Mödling. Hotel karakterizira moderan azijski stilski dizajn. Tu je i azijski restoran, besplatni Wi-Fi i sobe s balkonom i LCD satelitskim TV-om.

VIŠE O HOTELU

Kretanje po gradu

Beč je dobro povezan s ostatkom Europe zrakom i kopnom, tako da ćete lako doći. Budući da je Beč velik grad, pješačenje može biti problematično, ali dobro razvijena mreža javnog prijevoza i taksiji sigurno će vas odvesti gdje trebate ići.

Beč ima dobar sustav javnog prijevoza, što uključuje vlakove, lokalne vlakove, podzemnu željeznicu, tramvaje i autobuse. Podzemna je željeznica vrlo učinkovita i dovest će vas na par minuta hoda od lokacije koju želite posjetiti. Sama podzemna željeznica na drugom je mjestu u svijetu po broju putnika po glavi stanovnika, a to ne uključuje 27 tramvajskih linija, desetke linija vlakova ni brojne autobuse. Ako želite saznati više o javnom prijevozu u Beču, obavezno posjetite https://www.wien.gv.at/english/transportation-urbanplanning/public-transport/

Bus routes from and to Vienna

Rute Stanice
Od Beča do Münchena Vienna – Linz – Munich
Povratni autobus od Gyora do Beča Gyor – Bratislava – Vienna (APT) – Bratislava – Gyor
Povratni prijevoz od Bratislave do Zračne luke Beč Bratislava – Vienna (APT) – Bratislava
Od Münchena do Zagreba Munich– Linz – Vienna – Vienna APT – Bratislava – Gyor – Budapest – GP Goričan (border crossing) – Zagreb
Od Zagreba do Münchena Zagreb – GP Goričan (granični prijelaz) – Budimpešta– Gyor – Bratislava – Zračna luka Beč– Beč – Linz – München
Od Münchena do Budimpešte München– Linz – Vienna –Viena Airport –Bratislava – Gyor – Budapest
Od Münchena do Bratislave Munich– Linz – Vienna – Viena Airport – Bratislava
Od Budimpešte do Münchena Budimpešta  Gyor  – Bratislava – Viena Airport – Vienna – Linz – Munich
Od Bratislave do Münchena Bratislava –  Vienna Airport – Vienna – Linz – Munich